-6丙班餅乾CluB-`
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

I am Laurel Fung 6C 8

4 posters

向下

I am Laurel Fung 6C 8 Empty I am Laurel Fung 6C 8

發表 由 laurel Fung 周五 9月 12, 2008 8:51 pm

與大家久別多年,終於重逄了。
It's still a pity that I am not able to participate any gathering coz I am susposed to stay in Stanly.
Hello to every 6C(ian) -->6Cian.

laurel Fung
Lv.1-初入行職員*

女
文章總數 : 9
年齡 : 40
職業/愛好 : Photography
注冊日期 : 2008-09-12

回頂端 向下

I am Laurel Fung 6C 8 Empty 回復: I am Laurel Fung 6C 8

發表 由 jiro yan 周五 9月 12, 2008 9:44 pm

yeah!!welcome~!!!!!!!!!!

yo man !!!i can c u><
jiro yan
jiro yan
Lv.9-副總經理*

女
文章總數 : 122
年齡 : 29
職業/愛好 : S.H.E. Fahrenheits
注冊日期 : 2008-08-18

回頂端 向下

I am Laurel Fung 6C 8 Empty 回復: I am Laurel Fung 6C 8

發表 由 laurel Fung 周二 12月 30, 2008 4:05 am

你地一齊讀書感情唔錯啦
但係我衣家間學校D人除左有錢,唔計聖士提反小學升上黎既人,好多都係來自五湖四海~

laurel Fung
Lv.1-初入行職員*

女

回頂端 向下

發表 由 ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 周二 12月 30, 2008 1:34 pm

真的是這樣嗎?

我地學校都差唔多

只係.........................無錢GE人最多

ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM
Lv.5-部門組長*

男
文章總數 : 195
年齡 : 30
職業/愛好 : 學生

回頂端 向下

發表 由 love_rocker 周二 12月 30, 2008 5:46 pm

laurel Fung 寫到:你地一齊讀書感情唔錯啦
但係我衣家間學校D人除左有錢,唔計聖士提反小學升上黎既人,好多都係來自五湖四海~

我覺得有來自五湖四海既同學唔錯
因為我想識番個外國朋友 Cool

p.s. 你唔是13號咩?定是我記錯?
love_rocker
love_rocker
Lv.3-高級職員*

女
文章總數 : 50
職業/愛好 : multijobber
注冊日期 : 2008-09-24

回頂端 向下

發表 由 ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 周二 12月 30, 2008 6:41 pm

應該係唔小心打錯姐~~~

詳情可以去6c名單睇~

Lv.5-部門組長*

男

回頂端 向下

發表 由 laurel Fung 周六 3月 28, 2009 4:09 pm

其實都記得左啦
呢間學校.........外國人係有既
但係佢地讀書都唔算好勁
有D係ABC, CBC, BBC 個D囉
個樣係中國人但係唔識中文.WEIRD
但係咁多位面對新學制,加香港既教育制度又唔係好好,你地有冇稔過去外國讀書
同埋而家Financial crises, 好多唔同既currency 都路左
我都同我老豆論左話我year 10 會去澳洲讀︳但係其實就ASAP啦
可以唔洗係香港讀係在太好啦︳為我自己D中文好差,又要讀埋咁多中史
香港既學校都係比較注重背誦︳真係覺會吃不消
背都算啦︳仲要用中文
早知就係year 9 就走啦
唔知你地有冇同感呢??

laurel Fung
Lv.1-初入行職員*

女

回頂端 向下

發表 由 love_rocker 周六 3月 28, 2009 8:01 pm

laurel Fung 寫到:其實都記得左啦
呢間學校.........外國人係有既
但係佢地讀書都唔算好勁
有D係ABC, CBC, BBC 個D囉
個樣係中國人但係唔識中文.WEIRD
但係咁多位面對新學制,加香港既教育制度又唔係好好,你地有冇稔過去外國讀書
同埋而家Financial crises, 好多唔同既currency 都路左
我都同我老豆論左話我year 10 會去澳洲讀︳但係其實就ASAP啦
可以唔洗係香港讀係在太好啦︳為我自己D中文好差,又要讀埋咁多中史
香港既學校都係比較注重背誦︳真係覺會吃不消
背都算啦︳仲要用中文
早知就係year 9 就走啦
唔知你地有冇同感呢??

我都有諗過去外國讀書
(剛剛08年我地班有個都去左Canada)
但係人身安全既問題同timing 係需要考慮既問題
因為去美國又怕太多gun war = =
去英國聽我老師講好似係讀大學之前要讀一個course去銜接大學
所以最遲中五定六就要好行
我有d朋友都話想去外國讀書
我自己本身都好憎背野,又唔係太中意中文
所以都有諗過去

但係外國讀書人地好似唔會教Grammar...(?)
love_rocker
love_rocker
Lv.3-高級職員*

女

回頂端 向下

發表 由 ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 周二 3月 31, 2009 7:48 pm

對於我呢講
錢係我最重要GE問題
其實點樣講香港GE教育唔算失敗

不過香港GE教育注重背書就一定係事實
咁呢個同中國傳統都好有關係

去外國讀就一定係事在必行
不過我想係香港讀埋個DEGREE先去外國

Lv.5-部門組長*

男

回頂端 向下

發表 由 laurel Fung 周六 4月 25, 2009 7:19 pm

Well, actually, ppl don't really teach grammar in high schools

They hv done those grammar in elementary school.
Say in Australia(which I am planning to go to/or Australian International school in case I want to stay in HK), their English is eventually Literature in English(I hv this subject in St Stephen's)
besides, their curriculum covers many aspects but they won't study in a very specific way.
I dunno who you guy are coz I can't know yr names from yr net name=_='
the early u go aboard, the easier you can meet fds and be familiar with their culture. Thats wt I am concerning.
By the way, it u rly wanna go aboard, why don't you choose a International School, it is much cheaper (comparing to aboard, just around 100K each yr)
334 is comming, do you guys still hv confidence in HK education?
I might be leaving in Jan. 2010.

laurel Fung
Lv.1-初入行職員*

女

回頂端 向下

發表 由 ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 周六 五月 02, 2009 4:58 pm

答左第一個問題先我係DANIEL

第二個問題

對我黎講英文係一種實用語文
我講求實用性,未去到真係要作d好好ge文章(即係文學)
只要能讀能寫能講能聽就夠~當然係有大學程度~

另外,或者我地從外國人ge角度去睇
假使有一日中文變左做全球g最多人ge語言(或者十幾廿年後可能就係)
又或者中國變左世界第一大國
到時佢地咪好似我地咁
拿拿林送d仔女去中國留學,去學中國文化?
凡事都有兩邊睇ge~

或者我地而家係到擔心緊呢樣野
其實我地又唔需要太擔心
除非係o念住移民

第三,對於香港ge學制
我ge睇法係香港ge學制起碼唔叫做失敗
始終而家ge文盲(新一代,即係80年代打後)係幾乎係0
就算再唔想讀書ge人都會寫自己個名
但係係us就未必

再者,而家334係咪成功真係未知之數
但係我地係咪咩都唔做?

我地ge成功係靠自己ge努力
你係有料就點都係有料

想有多d信心就要努力
自信係靠努力而成的

ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 在 周日 6月 06, 2010 1:37 am 作了第 1 次修改

Lv.5-部門組長*

男

回頂端 向下

發表 由 laurel Fung 周六 五月 23, 2009 12:31 am

ok ic
Dan, u got gd ideas
但係其實你有稔下啦香港而家己經好親共啦
你睇下 what Donald had said
仲有, 啲人成日都話改革三十年,但係佢地都話係啲咩硬件要進步,但係啲人都係不思進取...........被赤化既中國真係......我覺中國係未堀起囉
唔知你係點睇,但係我就咁覺得
你睇陶傑就知LS係點啦
真係唔知點
although 勁人讀咩都會成績好,呢科真係令人有啲無所適從
btw, 唔知咁多位下年nss 會讀咩electives 呢
我就會讀chem+combined science(bio+phy)+唔知visual arts 定 econ

laurel Fung
Lv.1-初入行職員*

女

回頂端 向下

發表 由 ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 周六 五月 23, 2009 1:54 pm

無錯
LS真係一科好好好唔知點GE科
不過我念因為我地係第一年
會改得鬆D掛
陶傑GE例子的確係一個好例子
我覺得LS咁搞法係會變左科洗腦的科目(indoctrination)
最後
我而家選科
PHY+CHEM(SORRY,我地學校一定要理科生讀)+bafs

ZGMF-X10A FREEDOM GUNDAM 在 周日 6月 06, 2010 1:38 am 作了第 1 次修改

Lv.5-部門組長*

男

回頂端 向下

發表 由 love_rocker 周六 五月 23, 2009 5:34 pm

呢條六四意見題一定會搞死我@@
學校中史UT好似出過類似,8分我攞得1-2分
主要係因為我完全唔明當中既來龍去脈
又唔知自己個stand係邊........

但反而我暫時最驚既唔係LS
而係個M1 M2....無人讀過
雖然話同A Maths差唔多,但係始終都會有d唔同
我Maths Teacher都話一開頭會死晒
佢Maths咁勁一開始讀都唔掂(I mean the 1st term)

btw,F.4 nss我揀左Phy+Chem+Bio
love_rocker
love_rocker
Lv.3-高級職員*

女

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限: